Kobasice se na Banovini rade od davnina po istom receptu: svinjsko meso, češnjak, paprika i sol. No, iako je receptura ista, nije svaka kobasica istog okusa. Puno je razloga za to, od omjera sastojaka do mjesta i dužine sušenja. Kako bi saznali koja je kobasica najbolja, u Marinbrodu je pokrenuta Marinbrodska kobasijada koja je odavno postala tradicija, a kako je sve počelo, zna Ivo Žinić, predsjednik Zavičajnog kluba Marinbrod, koji je i organizator ove manifestacije: „Počeli smo još 2002. godine kako bi danas nakon 16 godina podigli razinu, jer je ova Kobasijada nastala kao jedan mali pokušaj natjecanja nas nekoliko proizvođača ove vrlo kvalitetne delicije. Nakon Sabora našeg zavičajnog kluba uvijek smo imali domjenke na koje je svatko od nas donio pokoju kobasicu. Tako smo zaključili da bi bilo zgodno kada bismo ih ocijenili. To je tako krenulo i moram priznati da smo sada došli do jedne razine, do vrlo kvalitetnih kobasica, da smo uspjeli u našim naumima i ciljevima koje smo postavili: prije svega prezentirati široj javnosti bansku kobasicu, a i htjeli smo omasoviti proizvodnju i ujednačiti kvalitetu i mislim da smo u tome uspjeli.“ Godinu dana ranije bilo je 48 uzoraka, no na 16. Marinbrodskoj kobasijadi nešto je manji broj uzoraka: „Ova godina je bila specifična. Zapravo, svaka godina je na neki način specifična. Ukoliko nemate donekle kontrolirane uvjete da možete imati pod nadzorom vlagu i temperaturu, onda ste ovisni o klimatskim uvjetima. Ova godina je bila malo ubrzana. Sušenje je išlo brže, bilo je puno manje vlage u zraku i to je onda opet opasno jer pojavljuju se šupljine. Svake godine bude s tim problema i ja im upravo na Kobasijadi pokušavam ukazati gdje možda griješe i što bi trebali napraviti kako bi imali puno bolje i kvalitetnije kobasice.“
A koja je kobasica najbolja, odlučuje stručni ocjenjivački sud. Ove godine predsjednik komisije bio je dr. Ivica Kos iz Zagreba: „Ove godine je bio užitak ocjenjivati kobasice. Već dugo godina nismo imali tako veliki broj jako dobrih kobasica. Svaka čast svim pojedincima koji su se ove godine stvarno iskazali u proizvodnji. Ocjenjujemo četiri svojstva: to su vanjski izgled, izgled presjeka, miris i okus kobasice. Ukupno je moguće osvojiti 40 bodova. Vjerujem da su brojni proizvođači zaslužili medalje ove godine i sigurno će biti puno zlatnih, srebrnih i brončanih medalja.“
Osim kobasica iz Marinbroda i Gline, bilo ih je iz Zagreba pa i dalje. Međutim, najbolja kobasica ove godine je ona iz Marinbroda koja je pobijedila sa 73,40 osvojenih bodova. Vlasnik šampiona je Ivan Žinić, u čije je ime pobjedničku sablju preuzeo punac Krešimir, koji se morao zadovoljiti drugim mjestom: „Silno sam zadovoljan, i zet je moj, iako on već ima jednu sablju od prije par godina. Kobasice su ove godine sušene na tavanu gospodina župana Ive Žinića. Mi svinje koljemo u prvom mjesecu i bile su stare sedam mjeseci. Što je svinja starija to je meso tamnije, a ovo su bile mlade svinje i meso je crvenije.“ Iako su na početku oni koji su lošije prošli bili spuštenog nosa, nakon dodjele diploma i mesne zakuske te odličnu glazbu moslavačkog Prima banda, ljutnje nije bilo. Druženje je nastavljeno kao i svake godine do duboko u noć, a za sljedeću Marinbrodsku kobasijadu natjecatelji će biti još malo iskusniji.