Sjećanje na žrtve pokolja u Novom Selu Glinskom: Odbačena optužnica za zločin

Dvije trećine otkrivenih masovnih grobnica u Hrvatskoj se nalaze na području dviju županija-sisačko-moslavačke i vukovarsko-srijemske, što ukazuje da je cijelo područje okupirane Banovine bilo poprište ratnih zločina. Jedno od najvećih bilo je u Novo Selo Glinsko. Vatrogasci, članovi udruga proizašlih iz domovinskog rata, mještani, gradonačelnik Gline Ivan Janković, izaslanik Vlade Dinko Tandara te izaslanik župana sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić su se okupili u Novom Selu Glinskom na obljetnici pokolja u tom mjestu gdje je 1991. godine poginulo 33 osobe, od kojih se za 24 još uvijek traga. 

U domovinskom ratu je 33 mještana Novog Sela Glinskog ubijeno i nestalo, a ni nakon 33 godine nitko za ovaj zločin nije kažnjen. Ovo područje branilo je 8 branitelja i 25 civila koji su tragično završili. Najmlađa žrtva, Katica Šimanović imala je samo 15 godina.

Svoje saučešće i suosjećanje je obiteljima poželio gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković.

“Pravu istinu možda nikada nećemo ni saznati. Ne znamo još gdje su 24 osobe iz ovog sela i ne znamo gdje je više od 100 osoba koje se vode nestale na području grada Gline od ukupno 396 ubijenih branitelja i civila. Horde zla ušle su u ova sela i činili strašne zločine za koje do dan danas nitko nije odgovarao”, poručio je Janković.

Izaslanik župana sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić je istaknuo kako su druga sela stradala u Domovinskom ratu više provlače kroz medije, dok Novo Selo Glinsko bude zanemareno te je poručio kako se zbog toga treba okupljati.

“Na području naše županije, a posebno na području Grada Gline gdje je hrvatsko stanovništvo masovno i jako stradalo, moramo im odati maksimalni pijetet i obilježavati te dane stradanja hrvatskog naroda”, rekao je i pozvao branitelje da pišu knjige i memoare obećavši da će županija to financirati te da donesu fotografije iz ranih 90-ih godina koje će se digitalizirati i postaviti u kulturno-povijesni centar u Sisku gdje se nalazi stalni postav Domovinskog rata. Najavio je da će ondje učenici dolaziti gledati te fotografije i vidjeti da sloboda koju danas imamo nije pala s neba nego je temeljena na muci hrvatskih branitelja.

“Mogu se samo moliti Bogu da Vam da snage da sve to izdrži”, zaključio je Jurić.

Izaslanik ministra branitelja Tome Medveda i premijera Andreja Plenkovića ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u Ministarstvu branitelja Dinko Tandara poručio je kako ministarstvo i Vlada tragaju za svima nestalima.

“Moramo se nadati. Mi je smo pobijedili u ratu, a gledam naše mlade i natalitet-sve nas je manje. Polako nestajemo, kome ćemo ostaviti našu domovinu za koju su poginuli naši prijatelji?”, upitao je te obećao ulaganje daljnjih napora u pronalazak nestalih u Domovinskom ratu.

 

Prethodni članakVozač u Prekopi uhvaćen pri brzini od 131 km/h
Sljedeći članakUčenici OŠ Glina obilježili Dan hrvatskih branitelja SMŽ i osvojili nagrade