Svečano odavanje počasti hrvatskim braniteljima prilikom 33. obljetnice progona hrvatskog stanovništva s područja Grada Gline

Svečano je obilježena 33. obljetnica progona Hrvata s područja Grada Gline. Tim povodom su zapaljene svijeće i položeni vijenci kod spomen ploče s 396 imena civilnih žrtava Domovinskog rata. Položeni su i vijenci u čest na 70-tak hrvatskih branitelja koji su kasnije u ratu izgubili živote i 36 hrvatskih sela sjeverno od grada gline do rijeke kupe koja su bila potpuno razorena. 

Svijeće su zapalili zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, državni tajnik Darko Nekić te članovi Županijske skupštine sisačko-moslavačke županije i članovi Gradskog vijeća Grada Gline.

Ispred spomenika se okupio velik broj posjetitelja, među kojima su bili i predstavnici i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici ostalih udruga i zavičajnih klubova, kao i učenici Srednje škole Glina i Osnovne škole Glina sa profesorima, a počast stradalima u ratu su došli odati mnogi građani Gline.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata-Podružnica SMŽ Ogranak Glina zapovjednika oružanih snaga 91. gospodina Marko Sremić se prisjetio tih teških dana borbe te izrazio zadovoljstvo što se tih događaja i danas prisjećaju.

“Ovdje se plakalo, zapomagalo i umiralo. Poštovani suborci iz tog vremena, drago mi je da vas vidim. Drago mi je da štujemo taj događaj i to vrijeme”, poručio je Simić.

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković je nabrojao sela koja su ostala razorena.

“Ovdje u Viduševcu se svake godine prisjećamo teških dana hrvatske i glinske povijesti. U taj 30. rujan je utkan svaki onaj drugi datum počevši od Skele, Šatornje, Bučice, Taborišta, Joševice, Marinbroda, Novog Sela Glinskog, Gornjih Jama, Male Soline i tako bih mogao redom nabrajati sva hrvatska sela i tu istu sudbinu koja se dogodila 91′ godine”, rekao je Janković.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić je istaknuo kako je najveći izazov hrvatske vojske 1991. godine bilo naoružanje. Napomenuo je kako su vojska i policija tada bile skromno opskrbljene pa je glavni cilj bilo oslobođenje vojarni kako bi došli do naoružanja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, zamjenik župana, Mihael Jurić je istaknuo snagu i važnost hrvatskih branitelja rekavši kako je tada kupljeno vrijeme da se 1995. godine rat okonča.

“Upravo vi, hrvatski branitelji, ste očuvali domovinu i očuvali ste ovo područje na način da je tad snažniji i moćniji neprijatelj potisnuo hrvatsku vojsku i civile s ovoga područja, ali kupljeno je vrijeme da mudro hrvatsko vodstvo do 1995.  godine kroz diplomatske i ekonomske napore stvori snažnu i moćnu hrvatsku vojsku koja će 95′ poraziti tog neprijatelja”, izjavio je Jurić.

Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi sv Franje Ksaverskoga koju je predvodio monsinjor Vlado Košič, biskup Sisačke biskupije te je kasnije održan prigodan domjenak na platou pored crkve.

Prethodni članakCrveni križ Glina poziva na dobrovoljno darivanje krvi
Sljedeći članakGradonačelnik Janković ugostio Glinske Banice i čestitao im na uspjesima koje nižu