VIDEO – GORNJI VIDUŠEVAC Obilježena predaja poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine Hrvatskoj vojsci

U Gornjem Viduševcu svečano je obilježena 29. obljetnica predaje poraženog 21. korpusa vojske tzv. srpske krajine Hrvatskoj vojsci, čime je i službeno završena oslobodilačka Vojno redarstvena operacija Oluja u kolovozu 1995. godine.

Dana 8. kolovoza 1995. zapovjednik 21. kordunskog korpusa pukovnik Čedo Bulat predao je Korpus hrvatskom generalu Petru Stipetiću. Potpisanim ugovorom Hrvatskoj vojsci predano je oko 5000 vojnika, 13 tenkova, 15 topova te ostalog naoružanja.

Sam čin predaje smatra se konačnom pobjedom Hrvatske vojske te je jedan od simbola završetka Domovinskog rata i oslobođenja okupiranih dijelova Republike Hrvatske.

– Samo nekoliko sati nakon proglašenja samostalnosti Republike Hrvatske, na tek mladu, osnovanu, slobodnu Hrvatsku izvršen prvi napad u zoru u 4 sata ujutro 26. lipnja 1991. godine i to nekoliko kilometara od ovog mjesta… ali, ovo je grad u kojem se četiri godine poslije ponovo zavijorila Hrvatska trobojnica i koji je dočekao ulazak pobjednika upravo na ovom mjestu. I zbog toga najveća hvala hrvatskim braniteljima!- poručio je glinski gradonačelnik Ivan Janković, a na povijesni događaj osvrnuo se i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:

- Jedinstveno je ovo mjesto gdje smo nakon četiri i pol godine, strahota koje smo kao narod proživjeli, osnaženi našim zajedništvom, našim mudrim vodstvom predsjednika dr. Franje Tuđmana, hrabrošću naših hrvatskih branitelja, opkolili, zarobili cjelokupan neprijateljski korpus. Jedinstven je to događaj u povijesti ratovanja. Niz akcija koje su prethodile vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s većim ili manjim intenzitetom bili su pokazatelji narastanja snage Hrvatske vojske da bi ona u 1995. godini dosegnula sposobnost koja je jamčila da ćemo osloboditi svoju zemlju. Hrvatski branitelji, onako kao što to radi ozbiljna vojska, borili su se vojnički, stjerali u kut, zarobili njihovu tehniku i pustili ih bez da je pritom počinjen ijedan zločin! – poručio je Medved, dodajući kako niti jedna žrtva, niti jedan branitelj ne smiju ostati zaboravljeni:

- Iako je iza nas 29 godina od tog trenutka, obiteljima koje su tijekom Domovinskog rata i u Oluji izgubile svoje najmilije – vrijeme je stalo… Majke koje su izgubile svoje sinove, supruge, djeca, njihov život je tu zaustavljen. Hrvatski branitelj, kao posljedicu strahota koje smo proživjeli u Domovinskom ratu nose se i s vidljivim i s nevidljivim ranama. Potrebna im je pomoć i zato smo tu. Zato osmišljavamo i kreiramo niz mjera koje provodimo u kontekstu očuvanja njihova zdravlja. Ovdje na Banovini, u Petrinji, imamo jedan od najboljih naših veteranskih centara kao ponos. Nastavljamo širiti tu mrežu veteranskih centara. Nažalost, nije mali broj naših prijatelja hrvatskih branitelja koji su ostali sami i kojima je potrebna pomoć. I zato gradimo i ustanove za trajni smještaj hrvatskih branitelja da nijedan ne bude zaboravljen, da nijedan ne bude ostavljen. A na nama je svima da uvijek pokušamo prepoznati među nama one kojima je pomoć potrebna! – poručio je ministar Medved.

Svečanosti je u izaslanstvu Sisačko-moslavačke županije prisustvovao gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan koji je također zahvalio hrvatskim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za slobodnu Hrvatsku.

Svečanosti su, uz spomenute, prisustvovali izaslanik predsjednika RH Zorana Milanovića brigadir Eniz Jakšić, izaslanik Ministarstva obrane RH – voditelj područnog odsjeka za poslove obrane Sisak Damir Vidaković, hrvatski branitelji, obitelji poginulih i nestalih branitelja i civila Domovinskog rata, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici glinskih postrojbi Stjepan Kostanjević i Ivo Žinić i drugi gosti.

Zajedničku molitvu predvodio je župnik Viduševačke župe Nikola Majcen.

Prethodni članakŠNK BANOVAC GLINA Upis u školu nogometa!
Sljedeći članakPožar u Donjem Viduševcu: gorjela dva objekta pilane