Naslovnica Glina Svečano odavanje počasti hrvatskim braniteljima prilikom 33. obljetnice progona hrvatskog stanovništva s...

Svečano odavanje počasti hrvatskim braniteljima prilikom 33. obljetnice progona hrvatskog stanovništva s područja Grada Gline

Svečano je obilježena 33. obljetnica progona Hrvata s područja Grada Gline. Tim povodom su zapaljene svijeće i položeni vijenci kod spomen ploče s 396 imena civilnih žrtava Domovinskog rata. Položeni su i vijenci u čest na 70-tak hrvatskih branitelja koji su kasnije u ratu izgubili živote i 36 hrvatskih sela sjeverno od grada gline do rijeke kupe koja su bila potpuno razorena. 

Svijeće su zapalili zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković, državni tajnik Darko Nekić te članovi Županijske skupštine sisačko-moslavačke županije i članovi Gradskog vijeća Grada Gline.

Ispred spomenika se okupio velik broj posjetitelja, među kojima su bili i predstavnici i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici ostalih udruga i zavičajnih klubova, kao i učenici Srednje škole Glina i Osnovne škole Glina sa profesorima, a počast stradalima u ratu su došli odati mnogi građani Gline.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata-Podružnica SMŽ Ogranak Glina zapovjednika oružanih snaga 91. gospodina Marko Sremić se prisjetio tih teških dana borbe te izrazio zadovoljstvo što se tih događaja i danas prisjećaju.

“Ovdje se plakalo, zapomagalo i umiralo. Poštovani suborci iz tog vremena, drago mi je da vas vidim. Drago mi je da štujemo taj događaj i to vrijeme”, poručio je Simić.

Gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković je nabrojao sela koja su ostala razorena.

“Ovdje u Viduševcu se svake godine prisjećamo teških dana hrvatske i glinske povijesti. U taj 30. rujan je utkan svaki onaj drugi datum počevši od Skele, Šatornje, Bučice, Taborišta, Joševice, Marinbroda, Novog Sela Glinskog, Gornjih Jama, Male Soline i tako bih mogao redom nabrajati sva hrvatska sela i tu istu sudbinu koja se dogodila 91′ godine”, rekao je Janković.

Izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i izaslanika potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Darko Nekić je istaknuo kako je najveći izazov hrvatske vojske 1991. godine bilo naoružanje. Napomenuo je kako su vojska i policija tada bile skromno opskrbljene pa je glavni cilj bilo oslobođenje vojarni kako bi došli do naoružanja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka, zamjenik župana, Mihael Jurić je istaknuo snagu i važnost hrvatskih branitelja rekavši kako je tada kupljeno vrijeme da se 1995. godine rat okonča.

“Upravo vi, hrvatski branitelji, ste očuvali domovinu i očuvali ste ovo područje na način da je tad snažniji i moćniji neprijatelj potisnuo hrvatsku vojsku i civile s ovoga područja, ali kupljeno je vrijeme da mudro hrvatsko vodstvo do 1995.  godine kroz diplomatske i ekonomske napore stvori snažnu i moćnu hrvatsku vojsku koja će 95′ poraziti tog neprijatelja”, izjavio je Jurić.

Nakon paljenja svijeća i polaganja vijenaca je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi sv Franje Ksaverskoga koju je predvodio monsinjor Vlado Košič, biskup Sisačke biskupije te je kasnije održan prigodan domjenak na platou pored crkve.